Medy pod lupou: Jak se liší raw med a klasický med?

Medy pod lupou: Jak se liší raw med a klasický med? - Davidova ekologická včelí farma

Raw med vs. klasický med

Dnešní článek bude pojednávat, jak již název napovídá, o pomalu nejdiskutovanějším tématu - medu a jeho rozdílnosti. Raw med a klasický med je často nevhodně slučován do jednoho stejného typu medu a velké kvality raw medu jsou tak přisuzovány klasickému, často uměle doslazovanému, vzdálenějšímu příbuznému. Hlavní rozdíly můžeme přitom rozdělit dokonce do tří hlavních kategorií, kterými jsou posklizňové výrobní procesy, přidaná sladidla a nutriční výhody.

 

Zpracování

Hlavním rozdílem mezi raw medem a běžným medem nastává během procesu výroby po sklizni. Raw med je třeba většinou přecedit, aby se odstranily kousky pláství a jiných nečistot. Odstraňování pláství a nečistot je zároveň obvyklé pro všechny typy posklizňového zpracovávání.

Klasický med často po sklizni prochází celou řadou různých procesů. Minimálně dochází k pasterizaci, a to zahřátím na velmi vysoké teploty. Proces pasterizace ničí mikroby přirozeně přítomné v potravinách, prodlužuje jejich trvanlivost a snižuje pravděpodobnost, že započne jejich kažení. Právě zmíněné kazivosti se v případě medu nemusíme téměř vůbec obávat. Má přirozeně velmi dlouhou trvanlivost – právě z tohoto důvodu byl používán jako konzervační prostředek již ve starověku. Pasterizace také pomáhá udržovat med tekutý a může zabránit procesu krystalizace.

Dalším krokem zpracování, kterým může klasický med projít, je filtrace. Filtrace odstraňuje vzduchové bubliny z medu, což mu dodává jednotný vzhled, který mnoho spotřebitelů považuje za esteticky příjemný. Dalším kolem filtrace, nazývané ultrafiltrace, může být docíleno ještě větší transparentnosti. Každý z těchto dodatečných kroků filtrace často odstraňuje enzymy a pyl, které jsou klíčové pro zdravotní přínosy medu a ochuzují tak med o jeho přirozeně prospěšné látky, které včelky pracně tvoří celý svůj život. 

 

Přidaná sladidla

Klasický med nemusí obsahovat tolik pylu jako med raw, ale většinou v sobě nese další přísady – například přidané cukry. Komerční společnosti vyrábějící med často přidávají cukr, karamel, sirup a další přísady, aby osladily med a posunuly jej dále. To samozřejmě snižuje náklady a pomáhá společnosti zvyšovat zisk, což je zároveň velká motivace pro velké společnosti, aby v této praxi pokračovaly.

Raw med může být dražší, ale také vám dává jistotu, že získáváte 100% med namísto produktu míchaného s podřadnými přísadami.

 

Výhody pro zdraví

Raw med obvykle nabízí i více zdravotních výhod než běžný med, hlavně díky minimálnímu zpracovávání (nemluvě o absenci přidaných sladidel). Procesy pasterizace a filtrace mohou odstranit včelí pyl, včelí propolis, vitamíny, minerály, enzymy, aminokyseliny, antioxidanty a další látky, které poskytují nutriční benefity.

I když je třeba provést další výzkum v oblasti raw medu oproti běžnému medu, máme důkazy, že raw med obsahuje mnoho prospěšných látek a že pasterizace a podobné procesy odstraňují výživné sloučeniny. Bez těchto prospěšných látek nezískáte protizánětlivé, protiplísňové a antibakteriální výhody medu. Pokud konzumujete med pro jeho nutriční výhody, a nejen pro jeho lahodnou chuť, pak byste měli zvážit výběr raw medu před běžným medem.

 

Chuť a textura

Pojďme se na závěr zaměřit na chuť, texturu a na to, co na tyto dva typy říkají naše chuťové pohárky. Běžný med má tendenci být průhlednější a nabízí standardizovanější chuť ve srovnání s raw medem. To platí zejména pro velkou produkci velkých komerčních společností, které jsou navrženy tak, aby chrlily tisíce lahví medu, které vypadají a chutnají stejně. Oproti tomu raw med má často lehce zakalený vzhled, protože velmi malé kousky pláství nelze odstranit bez dodatečné filtrace. Tento zakalený vzhled může být dále ovlivněn procesem krystalizace, který je běžnější u raw medu kvůli absenci pasterizace. Krystalizaci lze nicméně velmi snadno zvrátit jemným zahřátím nádoby s medem v teplé vodní lázni. 

Raw med také nabízí různé příchutě, protože různé rostliny používané k výrobě nektaru dodávají medu jedinečnou chuť. Běžný med nemá tendenci mít tolik své vlastní přirozené chuti, protože zpracováním se odfiltruje velká část pylu, což je hlavní faktor, který přispívá k výsledné a jedinečné chuti medu. 

Ať již kopete za tým uměle doslazované klasiky, nebo dáváte přednost přírodě, med v obojí formě bude Vašemu tělu přinášet obohacující živiny a prospěšné látky. V jaké míře a v jakých podmínkách zpracování, to je pak už výběr čistě na Vás.


O našem raw medu – Davidova ekologická včelí farma

Na našem medu pylně pracují naše včelky na jižní Moravě. Je to vzácný zdroj vitamínů s převážně výrazně vyššími hladinami enzymů, minerálů a s antibakteriálními vlastnostmi, než se nacházejí v běžných medech z obchodu.

V podstatě necháváme matku přírodu, sezónní cykly, symbiotické vztahy a mikroklima, aby kultivovali naše produkty.

Naším závazkem je světu představit v jejich nejčistčí a nefalšované podobě. A s minimálními lidskými zásahy.