Medový Valentýn - med jako afrodiziakum

Medový Valentýn - med jako afrodiziakum - Davidova ekologická včelí farma

Svatý Valentýn - svátek, na který čekají všichni zamilovaní. Letošní Den svatého Valentýna vychází na středu 14. února a my bychom vám rádi tento zamilovaný den okořenili medovou energií. 

Tvrdí se, že svatý Valentýn byl křesťanský římský kněz, který zemřel mučednickou smrtí a žil přibližně ve 3. století našeho letopočtu. V té době vládl císař Claudisu II., který zakazoval svým vojákům manželský svazek, či jen zasnoubení. Svobodný voják byl dle jeho přesvědčení lepším vojákem. Proti jeho vůli kněz Valentýn zamilované dvojice oddával, za což byl císařem 14. února 269 popraven. Se svátkem Valentýna údajně souvisí i dávný svátek Lupercalia, římský očistný svátek přicházejícího jara, kdy do urny mladé dívky vkládaly své jméno. Muži pak tahali lístečky a dívka, jejíž jméno bylo na lístku napsáno, mohli považovat následující rok za svou milou. Pokud jim vztah vyhovoval, mohli spolu být i nadále. Kněz Valentýn byl údajně v době svátku Lupercalia uvězněn a z vězení posílal psaníčka, ve kterých žádal lid o slušné chování v době tohoto svátku. Před smrtí pak poslal své milé milostné psaní s vyznáním lásky. A známé valentýnky máme na světě.

Postupně přestaly valentýnky stačit, přidaly se květiny, čokolády, šperky, romantické večeře, lety balónem a každoročně hned po Vánocích přichází v obchodech výzdoba srdíček, plyšáků a speciálních těstovin ve tvaru srdce. Ať se letos svoji drahou polovičku chystáte obdaroval jakkoli (a trumfnout tak předchozí rok, kdy jste na benzinové pumpě hledali posledního plyšového medvěda se srdcem), zkuste vyzkoušet lehce opomíjenou klasiku, díky které můžete vynechat všechny předchozí kroky a přesunout se rovnou do postele - afrodiziakum. 

Zrovna afrodiziakum je totiž na Valentýna naprosto nezbytné - svátek Lupercalia byl možná přeci jen valentýnským předchůdcem. Bohyně lásky Afrodita, jméno, ze kterého bylo slovo afrodiziakum odvozeno, by jistě souhlasila, že pro každého má toto slovo jiný význam. Pro některé je to vůně partnera,  pro jiné vůně jasmínu, čokolády. Je to něco, co v nás vyvolává dobrou náladu, pocit vzrušení, zintenzivňuje naše smysly a vyvolává touhu. Přírodní afrodiziaka používají lidé po celá staletí a mezi jedno z nejzaručenějších patří med. 

Med jako afrodiziakum je uváděn již v Kámasútře, kde nalezneme několik receptů, jak s ním v této sféře naložit. Ať chcete vyzkoušet posilující lektvar, mast, nebo recepty typu fazole s medem, speciální pšeničné medové placky, nebo medový nápoj - víte nyní, kde hledat. V arabské 400 let staré knize Zahrada vůní pro potěchu myslí zase naleznete recept, jak vydržet v milostném opojení tři dny a tři noci. 

Jak již jsme psali ve článku o kosmetice, med má výborné hydratační účinky. Využijete jej tedy i na smyslnou masáž zad, kdy tělu dodáte hydrataci, potřebné látky a zároveň vám jeho vůně dodá ony opojné účinky.  

Pokud jste fanouškem spíše klasiky, ale zároveň si říkáte v hlavě větu typu ,,Co kdyby na tom něco bylo?”, doporučujeme vám den začít Zlatým mlékem (známý nápoj kombinuje mléko, med a kurkumu), na večeři připravit steaky naložené v raw medu s chilli z naší ekologické včelí farmy a po večeři jako sladkou tečku na závěr použijte lyofilizované jahody s raw květovým medem na lžičku a zbytek láskyplné atmosféry již necháme na vás. 

A abychom i my z lásky k vám, věrným čtenářům a zákazníkům, nadělili nějaký dárek, použijte v na našem e-shopu kód "SAINTVALENTINE" a získáte při platbě slevu 20% na všechny produkty. Akce platí pouze do Valentýna.

 

Zdroje 

VÁTSJÁJANA, Mallanága. Kámasútra, aneb, Poučení o rozkoši. Přeložil Vladimír MILTNER. [Praha]: [nakladatel není známý], [mezi 1994 a 2009]. ISBN 80-254-5872-5.

 LUKEŠ, Filip. Kdo byl svatý Valentýn? Historie tohoto svátku je spjata i s Českem . Online. Deník magazín. Dostupné z:https://www.denik.cz/spolecnost/valentynska-historie-i-s-ceskou-stopou-20190213.html . [citováno 2024-01-27]