Jarní bzukot na včelnici 🐝

Jarní bzukot na včelnici 🐝

Začíná jaro a s ním jsme již v časném předjaří mohli pozorovat sílící bzukot včel. Včely jsou z veškerého létajícího hmyzu nejrychlejší v probouzení se ze zimního odpočinku a tak jakmile začnou vykukovat první květy, nenechají na sebe dlouho čekat ani první jarní odvážlivci z úlu. 
S teplejšími paprsky začíná opylovací činnost včel, kdy v našich podmínkách mírného pásu je jejich práce v předjaří a na jaře vlastně největší, hlavně pokud to srovnáme s dalšími hmyzími opylovači. Je až neuvěřitelné, že hned takto z počátku nastupují do práce až desetitisíce dělnic, které dokáží pokořit i delší než pěti kilometrovou vzdálenost od úlu s cílem sesbírat první jarní nektar a pyl. Při vzletu z úlu jsou zároveň vždy věrné jednomu druhu rostliny, což zaručuje stejnoměrné opylení. Je zajímavé, že včely mají pro tyto účely dokonalý sběrací aparát v podobě velmi hustého ochlupení těla.

V této době dochází pochopitelně i k množení, které k jaru v celé přírodě patří. Začíná plodování včelí matky královny a klubou se první letošní včelí dělnice, trubci se líhnou až o něco později. Přichází i včelař, který po zimě kontroluje své úly a potřebuje posuzovat změny síly konkrétního včelstva. Během celého jarního období pak přichází především jeho pozorovací úloha, kdy včelstva sleduje a podá pomocnou ruku tam, kde je potřeba. 

Včelky to po zimním spánku nemají jednoduché a potřebují zpravidla rychle doplnit síly a navyšovat zásoby úlu pro rozšíření včelstva a přípravy na hlavní sběrné období. Tomu můžeme dopomoci i my, každý z nás, kdy na balkony či do zahrad vysadíme tzv. medonosné rostliny, které hlavně v okolí úlů vytvoří snůškovou základnu, přičemž jsou to i barevné květy, které svojí nápadností lákají včelky k opylení. Zajímavostí pro nás je, že včely vidí červenou barvu jako černou a nejvíce je přitahuje ,,ultrafialová” zářící barva, která je pro naše oči barvou žlutou (pole řepky) a bílou. Na balkony a zahrady můžeme doplnit i pítka pro včelky, kdy postačí podmiska pod květináč s kamínky a troškou vody.

A které rostliny to tedy jsou? Pokud nebudeme předpokládat, že na své zahrady vysázíte nejvhodnější stromy jako jsou slunné Magnólie, Hloch obecný, Třešeň ptačí, Trnku obecnou či Jabloň, uvažujte alespoň o Vrbě nebo Meruňce. První jarní Bledule, Sněženky i Narcisy a Talovíny jsou kvalitním zdrojem prvního nektaru v přírodě. Atraktivním doplňkem včelí pastvy jsou Šafrány jarní zvané krokusy, Tulipány, Modřence, Křivatce, Hluchavka i Plicník. Mezi bylinky, které začínají vykukovat na jaře a včelky potěší řadíme Podběl lékařský, Pampelišku lékařskou, Šalvěj hajní nebo oblíbenou Mateřídoušku olysalou, která poskytuje bohatou nektarovou pastvu. 

 

 

Zdroje:

ŠVAMBERK, Václav. Včelí pastva: rostliny známé i neznámé : jedinečná kolekce 556 včelařsky významných rostlin. 2. vydání. V Kožlanech: Mája, spolek pro rozvoj včelařství, 2019. ISBN 9788088045052.