Vánoce na farmě: K Ježíškovi do Betléma s medem a cukrovím

Vánoce na farmě: K Ježíškovi do Betléma s medem a cukrovím - Davidova ekologická včelí farma

Vánoční čas je jako stvořený k provonění domova pečením. K tomu neodmyslitelně patří kvalitní med. Ať už kopete za tým tradičních perníčků, nebo si raději dáte nějakou tekutou verzi, budete tento čas trávit ve sladkém medovém opojení.

 

V dnešním článku se tak připravte na pořádnou dávku receptů. Společně se podíváme na klasické perníčky, zdravější variantu lineckého cukroví, nebo na voňavý vaječňák, ze kterého hladce vyrobíte domácí bombardino podle verze našeho hlavního včelaře - majitele Davida. Tak s chutí do toho!

 

 

Zdravější linecké medové cukroví

 

Linecké cukroví patří o Vánocích na každý slavnostní stůl. V jeho základní podobě jde jen o správně zvolenou kombinaci másla, mouky a cukru. V našem receptu jsme vyměnili klasickou mouku za mouku špaldovou a cukr za med. Zaručujeme, že z výsledku budete nadšení. Těsto je křehké s vůní medu, másla a citronu.

 

Potřebujeme:

 

300g špaldové mouky

200g másla

100g raw květového medu

2 žloutky

pár kapek vanilkového aroma

1 citronový třtinový cukr

 

Postup:

Nachystáme si z lednice alespoň hodinu předem máslo a vajíčka kvůli pokojové teplotě. Mouku přesejeme, přidáme máslo, žloutky, med, citronový cukr a ke konci pár kapek vanilkového aroma. Hněteme ručně, případně v robotu na nízké otáčky. Dle potřeby přidáme trochu mouky. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici minimálně hodinu odpočinout.

Na pomoučenou desku vyválíme tenký plát a vykrajujeme požadované tvary. My máme rádi klasiku, kdy tvary po pečení spojujeme a vrchní díl má v sobě ,,okýnko”. Pečeme na 180 °C přibližně deset minut. Po vychladnutí spojujeme marmeládou, u nás je oblíbená lískooříšková pomazánka a lyofilizované jahody s raw květovým medem.

 

 ____________________________________________________________

 

Perníčky s lesním medem

 

Perníčky jsou všude horcí favorité. Pečou se několikrát do roka, ale v období Vánoc je to přeci jen jiné, takové kouzelné. Pravidelně děláme dvě várky - mikulášské a vánoční. Doporučujeme vyzkoušet i perníčkové ozdoby na stromeček, s vůní jehličí se parádně zkombinují a provoní celou místnost.

 

Potřebujeme:

 

400g hladké mouky (doporučujeme přímo typ mouky na perníčky)

100g másla

80g cukru moučka

2 vajíčka

120g lesního raw medu (může být i květový)

3 lžičky perníkového koření

1,5 lžičky jedlé sody

3 lžičky holandského kakaa

 

Vajíčka a máslo si z lednice vytáhneme alespoň hodinu předem kvůli pokojové teplotě. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, doporučujeme ručně, které necháme nejlépe přes noc odpočívat v lednici. Perníčkové těsto vyválíme na pomoučené desce, případně mezi dvěma papíry pečicího papíru. Vykrajujeme různé tvary, pečeme na 180 °C přibližně deset minut. Po vytáhnutí potřeme vyšlehaným vajíčkem a necháme vychladnout. Vychladlé perníčky je možné ozdobit polevou, ta se u nás ale nikdy nestihne, protože perníčky mizí rychlostí blesku.

 

____________________________________________________________

 

Medový vaječňák

 

Kdo by neznal klasický vaječný likér? Existují jen dva tábory, buď jej milujete, nebo ho nemůžete ani cítit. My naštěstí patříme k prvnímu zmíněnému a jeho výroba se stala naší vánoční tradicí. A jelikož jsme ekologická včelí farma, dáváme med naprosto všude. A zrovna k vaječňáku sedí dokonale.

 

Potřebujeme:

 

~ 4 větší žloutky, nebo 5 menších

~ 250ml plnotučného mléka

~ 1 plechovku kondenzovaného mléko typu salko

~ vanilkový extrakt (či vanilkový lusk/vanilkový cukr)

~ 250g raw květového či lesního medu

~ 250-300ml rumu, nebo konzumního lihu (množství dle vašeho uvážení)

 

Postup:

Nachystáme si vyšší hrnec, ve kterém vyšleháme mléko, vanilkový extrakt a žloutky. Následně přišleháme kondenzované mléko a zahříváme do zhoustnutí. Sundáme z plotýnky, stále mícháme, jakmile teplota klesne (okolo 40 °C), přidáme med a metličkou dále šleháme do zchladnutí. Pokud bychom med přidali do teplejší směsi, vytratí se nám z něj všechny vzácné látky, takto je vlastně likér i ,,zdravý” :). Přecedíme přes sítko, do vychladlé směsi nakonec po menším množství přilejeme vybraný alkohol. Nalejeme do připravené lahve, ponecháváme uložené v chladu, v lednici, nebo rovnou lijeme do skleniček. Doporučujeme vytunit Davidovou vylepšenou verzí.

____________________________________________________________


Domácí bombardino podle Davida

 

Medový vaječňák je naprosto výtečný, ale čím potěšit vymrzlou návštěvu? Příprava zabere chvilku a výsledek je grandiózní.

 

Potřebujeme:

 

~ medový vaječňák

~ whiskey

~ šlehačku

 

Postup:

V hrnci lehce zahřejeme medový vaječňák a přimícháme whiskey. Množství necháme na vás a vaší míře promrznutí. Lijeme do menších sklenic, ozdobíme šlehačkou, malým brčkem a podáváme do vymrzlých rukou.

 

Vánoce již klepou na dveře, doufáme, že vás naše recepty inspirují a svátky klidu a pohody si vychutnáte společně v přítomnosti našeho raw medu. A pokud nejste příliš zdatní pečící umělci, nadělte raw med někomu pod stromeček, přibalte i tyto recepty a třeba vám je vděčné příbuzenstvo napeče dodatečně.

 

Z Davidovy ekologické včelí farmy vám přejeme veselé a pohodové Vánoce!